Akabe Kültür ve Eğitim Vakfı Aile Ribatı

(18-21 Temmuz 2019)

Akabe Kültür ve Eğitim Vakfı’mızın geleneksel olarak düzenlediği yurtiçi ve yurtdışı aile ribatı bu yıl Yozgat Sorgun Termal Otel’de gerçekleştirildi. Ribat 18 Temmuz Perşembe günü murabıtların (ribat katılımcıları) otele yerleşmesi ile başladı.

Ribatın birinci günü, Akabe Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Öztekin Bey’in selamlama konuşması, akabinde vakfımızın Genel Müdürü Feyzullah Akyol tarafından ribat hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

İlk oturumda Prof. Dr. Orhan Arslan, “Kuran Beni Nasıl Değiştirdi” başlığı ile sunumunu gerçekleştirdi. Arslan, Kur’an’ın hayatındaki değişim tablolarını Türkiye’nin ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen ribat murabıtları ile paylaştı.

Ribat boyunca güne teheccüd (gece namazı) ile başlanıp bütün namazlar cemaat halinde kılındı. Ribat katılımcıları program aralarındaki serbest vakitlerde termal otelin kaplıca imkanlarından faydalandılar.

Ribatın ikinci günündeki ilk oturum saat 10.00’da Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Şahin Bal Hoca’nın “Tahrifat Metinde Değil Zihinlerdedir” başlıklı konferans sunumu ile devam etti. Şahin Bal, sunumunda “kutsal metinlerin öncelikle algı ve davranışlarda tahrif edildiğini” ifade ederek tahrifin farklı boyutlarını ele aldı.

Aynı gün Cuma namazı ve hutbesi Mustafa İslamoğlu Hoca tarafından verildi. Hutbe, “Allah Sürü Değil Onurlu Birey İstiyor” konu başlığı ile detaylı bir şekilde ele alındı. İslamoğlu Hoca; Medine Yahudilerinin peygamberleri için, “bize çobanlık et, biz senin sürün olalım, bizi sen güt!” anlamına gelen ayeti çarpıtmasına karşın, Kur’an’ın tam tersine “Hayır!  Sürü olma, güdülme, onurlu bir birey ol, kişiliğini ve aklını kiraya verme, kula kulluk etme, sadece Allah’ın kulu ol! ” mesajını ısrarla vurguladığını detaylı bir şekilde izah etti. Yine aynı gün 21:00’de Mustafa İslamoğlu Hoca’nın; “Kur’an’ı Anlamada Yaşadığımız Problemler” başlıklı ilk dersi gerçekleşti. İslamoğlu Hoca sunumunda, Kur’an’ı anlamanın Allah tarafından emir olduğunu fakat anlama noktasındaki engellerin başında gelen tarihi ve kültürel problemlere değindi.

Üçüncü günün ilk oturumu saat 10:00’da Mustafa İslamoğlu Hoca’nın “Kur’an’ı Anlamada Yaşadığımız Problemler 2” başlığı ile devam etti.Bir diğer sunum ise aynı gün Saat 15:30’da Prof. Dr. Mikail Bayram Hoca’nın; “Resûlullah ve Ashab Döneminde Dini Hareketler ve Bu Hareketlerin İran’daki Yansımaları” başlıklı ders başlığı ile gerçekleşti. Mikail Hoca sunumunda, İran’ın İslam’la tanışma sürecini detaylı bir şekilde ele alarak, zerdüştlüğün İslam kültürü içindeki örnekleri üzerinde durdu.

Saat 21:00’de ise Prof. Dr. İsrafil Balcı Hoca; “Medine Dönemi’nde Kurucu Ümmet Sahabe“ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İsrafil Hoca sahabe dönemini Kur’an’ın gölgesinde ele alarak, sahabe hayatlarından yer verdiği kesitler ile dersini tamamladı. Ribat programı katılımcıların ortak değerlendirme ve hasbihâlleri ile 21 Temmuz Pazar sabahı sona erdi.

Ekler
  • ribat_site
  • aile-ribati-13
  • aile-ribati-12
  • aile-ribati-11
  • aile-ribati-9
  • aile-ribati-8
  • aile-ribati-7
  • aile-ribati-5
  • aile-ribati-4
  • aile-ribati-2
  • aile-ribati-2-2
  • aile-ribati-1-2
  • aile-ribati

Benzer Yazılar

Cevap Yaz

*

*